Terränggående allroundmaskiner för brandbekämpning

SKOGSBRÄNDER


Genom att utnyttja de unika egenskaperna hos våra Järnhästmodeller i samarbete med ledande aktörer inom brandbekämpning, kan vi erbuda ett komplett system för t ex skogsbränder eller andra områdesbränder!

OMRÅDESBRÄNDER

En maskin - flera användningsområden

I grunden är Järnhästen en terränggående verktygsbärare som kan utrustas med en rad olika tillbehör och anpassningar vilket skapar möjlighet att utnyttja en grundinvestering till en rad olika användningsområden.
Vid brandbekämpning finns stort behov av en mobil utrustning som snabbt kan konfigureras om för den aktuella situationen

Transport av motorsprutor

Med den specialtillverkade terrängvagnen räcker det med en person för att ställa upp en klass 3 motorspruta vid ett vattendrag.

Slanghantering med slangrulle

Med den hydrauliska slangvindan går det snabbt och lätt att hämta hem stora mängder slang. Packa sedan slangen direkt i kassetterna och man är beredd för insats igen.

Fjärrstyrd monitor

5000 L/min vid 10 Bar och en kastlängd på ca 100 m. Då hela ekipaget är radiostyrt, kan operatören arbeta på säkert avstånd från brandhärden.

500 liter X-Fog med pump

KEFAB från Oviken i Jämtland är sedan tidigare återförsäljare för produkter som JärnHästen och HjulHästen från Lennartsfors AB. Efter 2018 års omfattande skogsbränder har man nu utvecklat en egen specialanpassad version av järnhästen för brandbekämpning.

JÄRNHÄSTEN - EN DEL AV ETT SYSTEM

I samarbete med Swedish Fire Fighting System har ett helt system utvecklats för bekämpning av bl a skogsbränder

TEKNISKA DATA

Järnhästen Essence från Lennartsfors

EgenskapData
Motoralternativ:Honda iGX800, 25 hk(18,6kW)​
TransmissionHydraulisk, variabel (hydrostat)
DrivbandInterndrivning med längre anliggningsyta
ArbetshydraulikStd 14,4 cm3, flöde=45l/min, tryck=180+ bar
Vikt700 kg
Lastkapacitet1000 kg
Dimensioner:194 x 114 x 117 cm (l x b x h)
StyrningFjärrstyrd med radio
Dragkraft1100 Kp

TEKNISKA DATA

Mobil monitor från FFS

Kapacitet5000 L/min vid 10 Bar
Kapacitet5000 L/min vid 10 Bar
Kastlängdca. 100 m
StyrningFjärrstyrd, hydraulisk alt. elmotorer.
Vikt200 kg med hydraulik
Dimensioner:125 x 65x 110 cm (l x b x h). Inloppsrör RF 114,3, fläns DN100 PN16

TEKNISKA DATA

Motorspruta från FFS

KapacitetData
Motoralternativ:Volvo Penta D3 med elektrisk evakueringspump
Kapacitet5000 L/min vid 10 Bar
Drivmedel130 liter diesel
Vikt550 kg (690 kg fulltankad)
Dimensioner:147 x 87 x 11789 cm (l x b x h)
OptionOlika typer av in-/utloppsanslutningar. Fjärrkontroll/mobil app för övervakning. Solpanel för batteriladdnig.

TILLBEHÖR OCH LÖSNINGAR

Järnhästen Essence konceptet baseras på en flexibel grundmaskin med stora möjligheter för varianter och olika tillbehör.
Vi har utvecklat ett antal grundtillbehör och fler finns i planeringen. Dessutom kan du som kund använda allroundfästet eller till och med utveckla egna tillbehör. Kontakta oss gärna om du har specifika önskemål så ska vi försöka hjälpa till med specifikationer, råd och tips. 

JärnHästen Essence med Vinsch och Lyft - Kopia

Tillbehörslyft

Tillbehörslyften är utrustad med flytläge, tredje funktion och med ett Avant/MultiOne fäste. Det går även att montera ett universalfäste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Timmerkärra kombi

Den specialanpassade vagnen kan utrustas med ett insatsflak för att kunna frakta det som normalt behövs vid ex. en skogsbrand.

Lastutrymme

Järnhästens plattform medger att man kan lasta stor volym och vikt direkt på maskinen.

Rökgasventilation

Järnhäst utrustad med ventilationsaggregat L105 med en kapacitet på upp till 600 000 m³/h. B.S. Belüftungs-GmbH i Tyskland tillverkar- och monterar aggregaten på Järnhästen för att bättre kunna nå in i komplexa bostadshus och industribyggnader.

Plantflak

Det stora plantflaket är här utrustat med en hydraulisk slangvinda för att kunna hjälpa till, både med att lägga ut- och ta hem slang i skogen.

Lastväxlarflak

På ett enkelt sätt, och utan tunga lyft. Med lastväxlarsystemet kan man snabbt hämta och köra ut färdigpackade moduler med ex. förplägnad, skydds- och brandutrustning, verktyg etc.

Släpvagnar

Järnhäst utrustas enkelt med 50 mm dragkula och kan sedan förflytta mindre terränggående vagnar i den mest krävande terräng. Slangsystemet (Quickbag/SVEBAB) som syns på bilden rymmer 1100m 42/38 och 900m 25mmslang. Med Järnhästen lägger du ut den sträckan på knappa 20 minuter.

Vagn för tung last

Vagnen anpassas enkelt för transport av olika typer av motorsprutor (KL3). Den breda hjulbasen, tillsammans med den specialanpassade boggin, gör att ekipaget följer Järnhästen obehindrat genom terrängen med 1000 kg last.

Fler idéer..

Järnhästen kan användas för att sjösätta räddningsbåten vid sjöar där den omgivande terrängen gör det omöjligt för vanliga hjulfordon att nå fram.

VARFÖR JÄRNHÄSTEN i brandförsvaret

Nästa steg

Vill du veta mera?

Tycker du Järnhästen verkar intressant så kontakta oss för mer information genom att följa länken nedan och fyll i dina uppgifter i formuläret som visas.
Du kan också kontakta oss på telefon +46(0)573-392 00

MIKAEL SWARTZ
VD

Om oss

Lennartsfors AB är ett företag som bedrivit mekanisk tillverkning sedan 1948 och genom åren stärkt sin kompetens att utveckla, producera och distribuera maskiner för transport i terräng och på väg. Järnhästen är vår största produkt men i sortimentet finns också miniskotaren Hjulhästen och den flakmopeden Carrier Electric

12 800

SÅLDA JÄRNÄSTAR

40

SÅLTS I LÄNDER

0,17kg/cm2

MARKTRYCK

1984

FÖRSTA JÄRNHÄSTEN

Mer BILDER

Du kör och sköter alla funktioner på Järnhästen Essence med en radiokontroll