Vad ska jag ta mig till med barkborren?
Håll koll på din skog
Den första åtgärden är att inventera din skog och de områden som drabbats av barkborreangreppen. Detta är inte ett engångsjobb utan måste i praktiken ske flera gånger under året. Koncentrera dig på kända riskområden som hyggeskanter och stormfälld skog. Glöm för tillfället gamla nedfallna eller tidigare angripna träd, där barkborren redan varit. Dessa träd är numera hemvist för andra nyttiga insekter som bekämpar just barkborren. När man har överblick över läget gäller det att agera snabbt.
Vad gör jag nu?
Nästa steg är att fundera på hur mycket man själv vill jobba med bekämpningen. Många ser det som en möjlig motionsaktivitet och lägger gärna många helger och dagar i skogen medan andra har varken möjlighet eller lust att lägga egen tid för detta. Att inte göra nåt är förstås det sämsta alternativet då risken är uppenbar att angreppen ökar och sprider sig.
Det finns massvis med nyttig information om barkborrebekämpning på nätet t ex Skogsvårdsstyrelsen där både förebyggande och åtgärdande metoder beskrivs och denna sida kan varmt rekommenderas.
Andra resurser finns hos Billerud Korsnäs, Södra, Tidningen Skogen mm.
(I ovanstående länkar beskrivs användningen av s k barkborrefällor. På senare tid har dock rapporter kommit in om att effekten av att använda dessa inte är så stor – se SVT )
Har man bestämt sig för att ta in utomstående hjälp kan det vara bra att samråda med markägarna runt om kring och kanske gemensamt kontakta ett skogsföretag, visa din skadeinventering och få ett ungefärligt pris.
Vi som jobbar med småskaliga maskiner tycker förstås det är viktigt att använda sig av skogsföretag som använder så skonsamma maskiner som möjligt men det finns tillfällen där det inte fungerar med något annat än en större skördare.
Vill man själv arbeta med åtgärderna följer några alternativ för bekämpning av barkborren med olika för- och nackdelar: